KLIK LA YE

February 23, 2012

Commonly Happen (-_-)

Salam..
Nomorepoemsorsajakpuisiyangbagipecahkepalaatauentryyangrumit...
(korang boleh baca tak??:p)
Dear Friends : 
do take a look on this, This is awesome.. 
Berkenaan sifat-sifat kita yang suka stereotype terhadap orang lain..
Fikir-fikirkan laa..
Jangan terlalu cepat jadi judgmental dan stereotyping okay!!
Enjoy!! :)

other stereotyped statements which commonly happened around us : 
I’m a lesbian, so i must have a crush on every girl i see.
I have alot of guy friends, so i must be fucking every single one of them.
I smile alot, so i must have the perfect life.
I listen to reggaeso I must be a stoner.
My opinion mattersso I must be a bitch.
I’m comfortable with my bodyso I get around?
I’m friends with a lot of guys, so I’ve must have hooked up with all of them.
I like to help out, so I must be a suck up.
I’m black, so I must be ghetto.
I’m blackso I must be stupid.
I’m Mexicanso I must be low class.
I’m bisexualso I must get around.
I’m straight up blunt, so I must be a bitch.
I like to drink, so I must be an alcoholic.
I don’t hang out with guys, so I must be a lesbian.
I cut myself, so I must be emo.
I’m bisexualso none of my girl friends can feel safe.
I laugh and smileso I cannot be depressed .
I like spending my day at home, so I don’t have any friends.
I am gay, so i must be bullied.
Most of my friends are dudes, so I must be a tomboy.
I’m on Bloggerso I must have zero friends in real life
I’m a Muslim, so I must be a terrorist
I make alot of mistakes, so I must be stupid/retarded.
I’m from a broken family, so I must be a rebel.
I like rasta colors, so I must smoke weed.
I’ve had sex, so I must be a slut.
I’ve made mistakes, so I must be untrustworthy.
I really love him, so I must hold on.
I’m a Filipino, so I must be a maid.
I really love him, so I must be taken for granted.
I’m a Politician, so I must be corrupt.
I’m Blonde, so I must be really stupid.
I’m wearing a black shirt, so I must be emo.
I wear make up, so I must be a flirt.
I make a lot of mistakes, so I must be hated.
I am a teenager, so I must be misunderstood.
I am kinda Blurrso I must be slow learner.
I am an American, so i must be cruel.
I am a Book Freak, so i must be nerd
I am a Girl, so I must be weak
I am a Malay, so I must be "poser".
I am fat, so i must be Bullied.


Actually, i have posted about this Stereotyped views in my blog before, which are the views and statements from many people around me.  but, i would like to re-post it again in order to get more feedback from all of you..
Zaman sekarang ni, kita lebih cenderung untuk bersikap streotype dan judgmental terhadap orang lain.  just exactly like what i've posted above.. Do read Memberers!!  and also please drop your comment and other stereotypical statement that you think it's commonly happen around us nowadays..  okay??  the more the merrier... =)

ini dari aku :  "My eyes is Sepet, so i must be Chinese".
haha..Streotype sangat kn...cehhhhh...:p

Schubert Serenade
Don't be Judgmental, Be curious...
dan jangan jadi POYO(poser) jugakk..
huwawawawa... (gelakjahat):p



February 21, 2012

.....

I'm still "Jihad"(i meant in my own way, i do care for them) 
about what's happening in Syria for this moment..
Because i'm very sure they do need us to support them..
Only "words" can express my feeling now..
the reason why i wrote about this in my blog..
Please2, make Du'a and Pray for them..
Always.. 
and for our own country too..
Remember,
Brotherhood, Sisterhood..
May Allah Bless..



Syria juga adalah bumi kita..bumi agama kita..:)

video


Schubert Serenade

February 19, 2012

Assalamualaikum:)




out of sudden, i remembered about one beautiful thing that happened around me on one fine day a few months ago:)

here where the story begin:


while me and my friends were having our lunch at KFC nearby our university, on a really hot day.  there are two kids with a box of money, on their right hands walked towards us. they were asking us to donate some money and they will barter it with a packet of tissue.  i've seen them begging for some money at every single car at one of the traffic light corner a few days before.  because i felt really sympathy, and  i couldn't control my feeling, i take out a few Ringgit Malaysia that i have in my wallet and i gave it to them..  due to my curiosity which can kills a cat if i couldn't get the answer,(haha, hyperbola and metafore sangat), then i asked them, "why don't you go to school?? and why you do this kind of thing?  go back and tell your parents to send you to school instead of making money like this"..
they were not answering my Questions but they were just carved a huge smile on their face and hand me a packet of tissue that they brought along just now. i refuses to accept their tissue, but they said " ambil la kakak, saya bukan mintak sedekah, saya jual tissue"..erkk.. ok itu jawapan tu agak kurang asam jawa punya budak..huhuhu..  but then before they left, one of them said to me, "mak kami sakit, nanti mak dah sehat kami pergi la sekolah"...  hurmm..  silence..
i just don't know what to say, yup when i was looking at them i felt pity, really pity, but deep inside of my heart, i felt calm.  atleast i've helped them..sincerely:)





i felt warm inside..really warm.. live, life, learn:)
Schubert Serenade

rindu zaman tengah belajar mula mengenali erti hidup kat sarawak..:)

February 17, 2012

PEOPLE and EXPERIENCE

Semalam kita diberi peluang untuk kenal orang lain, hari ini kita tetap diberi peluang untuk kenal orang lain, dan esok, juga esok yang seterusnya, kita masih diberi peluang untuk kenal orang lain...  tapi, pernah korang hargai pengalaman bersama siapa yang korang kenal selama ni??

Secara rawaknya jangkamasa usia yang dapat aku imbas kembali adalah bermula semasa aku berusia 4 tahun:


masa umur aku 4 tahun, aku mula dihantar ke taska KEMAS dengan uniform kain kosong hitam dipadankan dengan baju kurung petak-petak kecil warna merah.  comel aku pada masa tu.  mata aku sepet, kulit okay-okay la(cerah), rambut aku pendek, macam 'Boyish" mak aku kata.  ok aku ingat lagi.  aku memang suka berambut pendek, selesa dan paling penting angin boleh lalu tanpa sekatan dekat tengkuk bila berpeluh...huuhh nyamannya!!! 


Boyish aku sebab aku ada abang-abang yang sangat ohsem..  atas aku abang, atas abang aku pon abang lagi.. FAHAM??  kalau tak faham buat-buat la faham.  atas abang-abang aku ada kakak-kakak aku pulak..haha... dan bawah aku ada adik perempuan yakni paling bongsu.  complicated tak??

Actually, lepas abang atas aku, mak ingat takkan ada anak lagi, tapi tak sangka pula lepas 5 tahun dapat abang atas aku, aku pulak lahir.  abang atas aku tak suka aku.  sebab dia tak dimanjakan lagi. haha.. padan muka. :p

tapi, walaupun abang atas aku cakap dia tak suka pada aku, sebenarnya dia sangat sayang pada aku.  bukti : dia pergi main dekat paya belakang rumah konon nak tangkap ikan tapi biawak je yang banyak aku rasa, aku ikut bontot dia, dia pergi panjat pokok mempelam Pak Abu pon aku ikut bontot dia,(Pak Abu jiran sebelah rumah aku masa tu, dan paling membanggakan, Pak Abu ni India tapi sangat suka dipanggil Pak Abu, sekarang Pak Abu dah takda).. belum lagi dia pergi main basikal  dengan abang Jian dan abang Azhar, aku terkedek-kedek ikut bontot dia jugak, (Abang Azhar sekarang dah jadi Engineer taw). lagi mak cakap kalau abang aku siap-siap nak pergi sekolah pon aku gedik-gedik tunggu dekat depan pintu rumah sambil buat muka Seposen dengan harapan abang bawak aku, tapi takda maknanya dia nak bawak aku kan...  Abang pergi mengaji aku masih ikut bontot dia,  aku mintak mak anta aku mengaji tempat yang sama dengan abang, dekat ustazah Jah.. seronok betul pergi mengaji time tu, aku pakai kerudung 4segi tu, lepastu ikat ke belakang ala-ala ikat "key", demi nak ikut abang punya pasal.. tu belum lagi bila dia pergi gatai-gatai "pweeiitt" anak dara orang, aku masih terkedek-kedek ada dekat dengan dia, tapi masa tu aku tak paham pon apa motif abang aku pweeiitt-pweeiitt dekat anak dara orang.. ishh...4 tahun kot, what do you expect??haha..  tapi yang pasti hidup aku masa zaman tadika terjurus kepada abang, aku takda kawan yang betul-betul geng time tu.muktamad!:)


bukan abang tak marah, banyak kali abang marah-marah aku ikut dia, banyak kali abang buat percubaan nak keluar rumah senyap-senyap tanpa pengetahuan aku, tapi, mesti tak menjadi plan dia..  aku hebat, ada kuasa boleh tahu apa orang lain nak buat.  tak percaya??  kenal la aku dulu..:D
aku mesti berjaya ikut abang pergi mana-mana, perangai ni berlanjutan sampai aku 6 tahun.  abang masih berada disamping aku. eh silap, aku masih membontoti abang aku... :p


bukan aku tak rapat dengan adik-beradik aku yang lain, kami rapat je..  cuma aku lebih terjurus pada abang atas aku sebab dia cakap dia tak suka aku..  lagipon adik perempuan aku, paling bongsu, dia baik.  aku ajak ikut abang dia taknak. lantak la, aku tak nak kawan dengan adik masa kecik-kecik; konon adik poyo laaa..berlagak baik. haha.. 

aku masih di taska yang sama , KEMAS lagi sampai umur aku 6 tahun..  aku dah tak gilakan abang aku dah masa ni, entah kenapa..  aku lupa apa sebabnya..  yang pasti abang dah sibuk dengan kehidupan dia sebagai pelajar, so he left me behind.. haha..  tapi aku tetap aku, masih boyish, berlagak ala-ala jantan padahal aku perempuan cengeng.. benar, aku sangat cengeng.  habis zaman awal kanak-kanak Taska KEMAS aku, menginjak ke umur 7 tahun, aku dihantar ke sekolah rendah berdekatan rumah aku. umur 7 tahun, rambut aku dah panjang melepasi paras bahu, aku suka ikat tocang dua atau ikat ekor kuda tercongok satu, bila jalan atau lari, rambut aku akan bergerak ke kiri dan ke kanan...  comel sangat aku masa tu..(berapa banyak comel la aku ni??)  kenapa aku rambut panjang? haha..  biasala, people change..:)


tetapi, aku sangat benci pada persekolahan Rendah pada masa tu..  kenapa? sebab aku ada cikgu kelas yang sangat jahat (masa tu aku anggap dia jahat), cikgu Rahimah suka marah-marah aku, aku pon tak tahu kenapa..  betul.. Marah dia bukan marah-marah biasa tetapi selalu ditemani dengan kata-kata kesat.  aku tak suka.. dia kasar dan garang macam harimau..  betul!! masa tu pelajar tahun 1, adalah pada sesi petang.  mak akan hantar aku pergi sekolah naik basikal, zaman sekolah rendah aku pakai pinafore tiap-tiap hari kecuali hari jumaat, aku pakai uniform baju kurung sekolah.  haha..  comel je aku pakai pinafore.  bila aku pakai pinafore, kawan-kawan ingat aku cina, padahal sekolah tu dah terang lagi bersuluh sekolah melayu, sebab mata aku sepet dan hidung aku kemek, macam cina pasar mak aku kata.  lawak bukan??  tapi tak sampai 5 minit kawan-kawan aku tau dahh aku bukan cina, sebab aku tak pandai cakap cina, aku cuma pandai cakap melayu dengan loghat Perak yang sangat pekat..haha..  


disebabkan tahap anti sekolah aku pada masa itu sangat tinggi, aku selalu mintak mak taknak pergi sekolah, kalau pergi pon aku akan menangis buat drama dekat sekolah sampai mak kena tunggu aku depan kelas sampai aku habis sesi persekolahan untuk hari itu.. kalau mak aku cuba lari balik secara senyap-senyap ditengah-tengah sesi pembelajaran bermula, aku akan menangis meraung sambil buat drama berlari mengejar emak dan menjerit-jerit supaya emak jangan tinggalkan aku.  ok fine!! aku malu!!  cengeng betul aku masa tu!!

sebenarnya aku masih tidak tahu kenapa aku sangat benci sekolah pada masa tu kecuali yang aku ingat aku benci pergi sekolah kerana cikgu Harimau(cikgu Rahimah) sahaja.  tapi perasaan tidak suka aku berlanjutan sehingga akhir tahun sesi persekolahan tahun 1.  

bila aku naik tahun 2 aku merayu bagai gilaa nak tukar sekolah.   bukan sekadar merayu tapi aku buat drama lari daripada rumah dengan bawak "beg kait gambar kartun perempuan warna biru" yang kakak aku hadiahkan pada aku dulu.  Drama bukan? haha..  betul..  aku lari dari pagi sampai petang, emak risau, kecoh satu kuarters tempat kami tinggal.  nasib mak tak buat report polis.  tahu aku menyorok di mana?? aku duduk diam-diam dekat paya belakang rumah sambil menangis, konon sedih mak tak sayang aku tu sebab mak taknak bagi aku tukar sekolah. bodoohh betul aku masa tu, buat mak risau...  tapi petang tu aku balik rumah dengan sendirinya buat muka tak bersalah, sebab aku lapar masa tu.  dalam otak pikir nak makan nasi lepastu makan aiskrim malaysia yang pelbagai perisa dalam peti ais rumah, (mak jual aiskrim malaysia dulu, sebatang seposen ok).  malangnya, balik je rumah aku kena marah dan kena rotan sekali dengan mak.  aku ingat lagi, bila mak rotan aku akan terlompat-lompat menahan sakit.  tapi aku tak nangis, konon ego..ceehh..  lepas dah kena rotan lari pergi belakang rumah, baru nangis sungguh-sungguh ok.. 
(ok aku rasa Looser bila taip entry ni.!!)

walaupon berbakul-bakul rayuan aku untuk tukar sekolah tak diterima oleh mak, memang untung aku barangkali, abah telah ditukarkan tempat kerja pulak masa awal aku tahun 2 tu.  yahhhooo!! aku pindah ke Malim Nawar, tempat aku tinggal sampai sekarang ni..  bila pindah tempat baru, dapat kawan baru, sekolah baru, jiran baru dan pengalaman baru..  masa ni hidup aku betul-betul berubah.  aku suka pergi sekolah, sebab takda cikgu Rahimah, aku suka semua.  hidup aku sangat bermakna sepanjang zaman persekolahan tahun 2 aku...

tapi sampai aku tahun 3, ada seorang mamat ni nama dia Ashraf.  dia anak orang kaya masa tu, dia datang mak dia hantar pakai kereta, aku pergi sekolah naik basikal ok.  Ashraf ni gila, jahat, dan kurang ajaran sivik.!! dia suka tahan basikal aku bila aku datang sekolah pagi-pagi,  dia tahan aku lepas tu dia tarik kerudung sekolah aku.  kadang-kadang dia tahan masa aku balik sekolah, dia suka tarik basikal aku dari belakang, lepas tu aku mestila effect spontan membrek basikal secara tiba-tiba ala-ala Alex Yong brek kereta lumba F1 tu, sampai aku jatuh.  pernah sekali aku nak lari dari dia, aku kayuh laju-laju basikal aku tapi malangnya aku jatuh.  lutut darah, tangan calar, kain sekolah koyak.  babun punya Ashraf, tapi aku tak menangis langsung masa tu, bila balik rumah baru kau menangis dekat mak.  depan kawan-kawan aku ego. mana boleh palitkan ego guaa kan... haha..  aku benci sangat dengan Ashraf, akhirnya hujung tahun 3 tu, aku bertekad pergi panjitkan tayar basikal seorang budak yang aku tak tahu siapa, aku lupa barangkali.  motif adalah untuk kenakan Ashraf..  lepastu aku pergi jumpa cikgu Amin, (cikgu Disiplin aku ketika itu), aku cakap dekat cikgu Amin, aku nampak Ashraf pergi pancitkan tayar basikal si polan tadi tu masa waktu rehat.  jeng..jeng..jeng...  aku puas.  yang pasti Ashraf kena rotan dengan cikgu Amin..  kalau diikutkan, cikgu Amin ada tanya Ashraf, dia mengaku atau tidak, tapi Ashraf rilex-rilex je mengaku.  bodoh betul.  lantaklaa..  janji aku gumbira..  tahun tiga aku berakhir dengan peperiksaan lompat (alaa yang periksa PTS tu, ingat lagi tak?)..  aku gagal dengan cemerlang, sebenarmya aku memang taknak lompat-lompat tahun ni.  aku nak masuk tahun 4 macam budak-budak normal yang lain.haha..  

Sadly, bila aku masuk tahun 4 Ashraf dah takda kat sekolah tu lagi.  dah pindah ke Penang tak silap aku.  entah aku tak ingat janji hidup aku bahagia. tahun 4, 5, dan 6 aku berjalan dengan lancar, aku belajar aliran Science, dan aku punya kawan-kawan yang Ohsemm, tiadanya pembuli dan cikgu-cikgu yang menceriakan suasana hidup aku.. cuma  bila aku masuk darjah 6, masa tu aku mula kenal dengan seorang budak lelaki kelas sebelah.  nama dia Shahbul, style kan nama dia?  dia handsome, putih, senang cakap muka jambu la.  aku pulak sepet, macam cina.  perghh memang tergedik la aku masa tu kejap.  konon aku rasa aku memang sesuai laa untuk dia..  haha..  Looser kan?  tapi takda apa-apa pon, cuma masa tu perasaan tergedik-gedik tu dah ada sikit-sikit..haha.. 


dengan gembiranya, UPSR aku cemerlang.  aku dapat pergi exam nak masuk MRSM masa tu.  tapi masa exam kemasukan aku fail, yang aku ingat masa paper math punya entrance examination aku tidur..  the rest is history!!  haha..  aku suka bila fail, aku dapat masuk sekolah harian biasa.  walaupun mak abah aku kecewa aku tak masuk asrama, tapi aku rilex-rilex je.  aku tak suka Rules, so going into boarding school kinda macam pergi balai polis, mintak abang polis groundedkan aku..haa, macam tulaa..:D

then, sekolah menengah aku penuh dengan warna-warni dan pengalaman hidup yang pelbagai.  serius, pengalaman hidup yang menjadikan "Aku" sebagai "Aku" yang sekarang ni banyak melalui pengalaman-pengalaman berharga..  tetapi aku tiada pengalaman bercinta.  noktah disitu.  bukan tidak gedik atau tidak punya perasaan suka, tapi masa tu aku rasa menghargai hidup adalah lebih penting dari terikat pada hubungan yang tidak halal pada dasarnya. belajar fokus utama aku, dan Enjoy sampai lelah pon fokus utama aku jugak..haha..  

zaman sekolah menengah, aku bukanlah pelajar rajin dan pintar macam zaman sekolah rendah, tapi aku bijak pada sesetengah perkara cuma aku sangat "Bluuurrr" and "Lembab" sikit masa ni.  Bluurr aku sangat parah sehingga ke hari ini.  Lembab aku bukan lambat macam "punya IQ 2digit yang sangat bodoh", cuma aku lambat memberi respon kepada sesuatu perkara.  dan kadang-kadang aku lambat mencerna input yang aku dapat sehingga menjurus aku untuk lambat bertindak..  situasi; korang tengah cakap pasal benda yang sangat lawak sambil ketawa macam orang gila, tapi aku, aku akan masukkan input sembang korang tadi, then aku akan fahamkan satu persatu, dan akhirnya baru aku respon dengan tawa bagai nak gila.  tapi masa aku ketawa, aku sudah terlambat dan akhirnya aku ketawa sorang-sorang... ok ni sedih..  disebabkan ke "Blurr" an masa sekolah menengah ni sangat teruk, aku telah dapat mandat Raja Dihilir Perak dengan  gelaran "TV1, Klasik FM, Sinar FM dan adalah yang seangkatan dengannya.  gelaran-gelaran ni geng-geng aku masa sekolah menengah dulu yang bagi,  even sampai sekarang bila aku balik cuti semester, aku lepak dengan diorang, mereka masih memanggil aku RTM atau TV1.  tiada perubahan ketara pada sifat Blurr aku ni kata mereka..  tapi takpe, aku tak pernah rasa hina atau marah bila diorang panggil aku macam tu, sebab aku kenal diorang siapa.  prinsip diorang, "biar diorang je yang buli aku, tapi kalau orang lain yang buli aku, percayalah diorang boleh buat 1 angkatan tentera macam nak pergi berperang semata-mata nak defend aku"..
see, Sweet bukan??:D


then, Lepas Spm, aku kena hantar pergi PLKN.  ok aku tak suka PLKN!! jangan tanya.. MUKTAMAD!!
done with my PLKN, disebabkan result SPM aku agak membanggakan..  boleh-boleh la.. lepas difikir-fikir panjang, aku decide untuk buat diploma 3 tahun sebelum aku sambung degree, even masa tu aku dapat offer Matrix dan Form 6, tapi aku prefer Diploma. kenapa??  entah..  aku takda jawapan tu.  aku dapat offer buat diploma dekat Sarawak masa tu. 3 tahun aku tercampak dekat tempat orang, pengalaman baru lagi.  



pengalaman dimana at first, aku perlu biasakan dengan persekitaran yang aku tak dapat nak "coop" dengan cepat, kerana ada batasan bahasa, budaya dan waktu disitu.  Sarawak pon dikira "over the sea" ok!!  aku fail cakap bahasa melayu Sarawak, tapi aku bangga even orang Sarawak bercakap dengan orang semenanjung, mereka tetap gunapakai bahasa ibunda mereka dan tidak terikut-ikut dengan bahasa melayu moden macam kita sekarang.  bukan mereka tidak belajar subjek Bahasa Melayu di sekolah, tapi mereka kasihkan bahasa melayu ibunda mereka sendiri.  dekat Sarawak la masa, pengalaman dan keadaan yang paling mematangkan diri aku dalam hidup.  aku belajar berdikari, hidup jauh dari mak, balik kampung 2 kali je setahun, aku banyak belajar benda baru, macam budaya orang sana, makan makanan yang baru, belajar bahasa-bahasa baru, jalinkan bonding yang kuat dengan
"keluarga baru" di Sarawak, dan paling best aku pergi "explore" tempat-tempat dan dunia-dunia baru yang aku belum pernah pergi.  Aku sangat kasih dan cintakan Sarawak.  selepas negeri Perak, negeri Sarawak adalah "Guru Pengalaman" nombor 2 aku..  aku kenal erti kawan, aku kenal erti lawan, aku kenal erti kasih sesama manusia, aku belajar untuk terima orang seadanya, dan aku jauh dari sifat-sifat Racisim sesama kaum.  aku tenang dengan keadaan di sana.  3 tahun yang penuh dengan pahit manis, sudah 4 tahun berlalu, dan sekarang aku sedang melanjutkan pelajaran aku dalam ijazah pulak, walaupun tempat baru sekarang lebih "Awesome" kemudahannya, tapi perasaan tenang dan proses pembelajaran yang menyeronokkan tu tak ada kat sini.  aku rindu Sarawak..  sangat rindu..  Sarawak tempat yang sangat tenang dan tempat yang penuh dengan kemanisan dalam hidup aku.. sumpah, sungguh aku rindu Sarawak..  orang-orangya, cuaca di sana, kehidupan dekat sana..  everything is always in my mind.. till now..:)

and now, i have to live well, for all the people that i have met in my life..  live a happy life.. and learn to appreciate people around me..  what going next??  i don't know yet, but im pretty sure everything will going smoothly and will be fine..  come hell of high water, i know Allah, my family, my friends and my mates will be always by my side..:D



sampai sini aku menulis.  tiada idea untuk mengarang entry perihal dunia, tapi aku punya cerita yang takkan pernah sudah..  cuma 1 aku pinta, baca dengan tanggapan yang positif.. bukan negatif dan bersifat :judgemental"..  make it good.. kita semua adalah sama, menulis untuk bernafas dengan tenang..  make it good..  make our bonding of friendship thru blogging ni as a beneficial one ok..

do take care memberers!!  Live, Laugh, and Life!! 
Schubert Serenade (-_-)
maaf kalau korang rasa annoying dengan entry ni sebab banyak sangat aku angkat bakul masuk sendiri dengan puji "aku comel" sampai over react pada cerita zaman kanak-kanak aku..haha...  well, itu kebenarannya, takkan aku nak tipu pulak kan..  so, Enjoy!!

February 14, 2012

PUDAR :(

apa perasaan kita melihat kanak2 ini dibunuh sedemikian rupa,KEJAM bukan??
tapi aku pasti dia syahid dengan penuh keredhaan..
Doakan yang terbaik untuk dia...


Entry ini luahan rasa yang aku ingin lepaskan pekung yang sudah sampai limit butang MERAH di dada.(-_-)
Bacalah dengan hati yang tenang, jangan jadi seperti aku sukar mengawal amarah pada isu sebegini..


Ini bukan kisah perihal diri, ini kisah perihal dunia. Dunia Islam yang semakin lama semakin bergolak.
Keganasan yang takkan pernah sudah..  dulu kita mulai dengan pergelutan kuasa yang berleluasa diantara negara Islam dan mereka yang anti Islam, sebagai contoh kita putar kembali semasa Afghanistan mengalami pergolakan dunia, peperangan berleluasa yang meragut berjuta nyawa, Afghanistan yang kini sudah pudar dimata dunia, sedih aku bila mengingatkannya.. diikuti dengan kisah pertikaian politik di negara Islam yang tidak pernah ada surutnya, sehingga ramai yang "syahid" hanya untuk mempertahankan hak mereka..  terus menerus dengan isu pergolakan di Egypt yang telah membuka mata dunia, sehingga ramai nyawa orang kita yang terancam disana.. dan sekarang tiba pula Negara Syria yang juga Islam sejak azalinya, menerima nasib yang sama...  tiada belas kasihan tetapi terus menerus maruah dan nyawa mereka dinoda..  atas dasar apa mereka diperlakukan sedemikian rupa??  sudah semestinya bukan atas dasar PERIKEMANUSIAAN with huge capital of P...  Tapi semua ini adalah pembunuhan dan keganasan yang tidak pernah sudah..

Cuba la rasai jiwa saudara kita disana, menjeritla mereka, merayulah mereka, menangislah mereka demi memohon untuk tidak bertindak kejam keatas mereka..  tetapi pada "MEREKA" yang anti "KITA", tahi telinga memenuhi rongga telinga, pekak dan buta tuli, hati sudah hitam seperti bontot kuali, tiada belas kasihan dihati..  SERIUS!!  aku perkatakan apa yang sebenar-benarnya..

Sakit hati aku melihat saudara sendiri diperlakukan seperti objek yang tiada nyawa, pilu hati aku melihat saudara sendiri dibunuh dengan kejam bukan atas alasan dosa, tetapi atas alasan MEREKA yang anti KITA itu merasakan diri mereka adalah raja, macam Celaka with huge capital of C!!..

Tetapi, andai hati aku sahaja yang punya rasa belas yang melimpah ruah, aku tetap tidak dapat membantu saudara kita disana..  lagi sekali aku ulangi, Saudara Kita...  dimana kita tatkala mereka dalam keadaan sedemikian rupa? tidak banyak yang aku pinta, Doakan mereka senantiasa..  aku bukanlah manusia yang penuh ilmu agama di dada, tetapi aku percaya DOA itu adalah penghubung paling kuat antara kita dengan yang MAHA ESA..  tiada salah selepas kita menghadap Allah dalam solat kita, kita peruntukkan sedikit masa untuk berdoa yang terbaik untuk saudara kita di bumi Syria... Tak Salah Bukan??

Entah kenapa hati aku sangat meruntun sayu perihal isu sebegini..  jangan tanya kenapa, tapi aku pasti semua yang terjadi ada hikmahnya..

Aku bukanlah pendebat yang ingin bertegang kata, tetapi aku manusia yang senang sekali dibawa BERBINCANG...  aku suka pada perbincangan..  bersifat lebih rasional dan positif..  bukan bertindak melulu seperti Kuku Besi yang bertindak tanpa Rasional dalam diri... mungkin adakala terlalu ikut rasa amarah dihati sehingga aku sanggup mencaci, tetapi Perbincangan itu lebih mulia bukan??  Peruntukkan masa, Lakukan sesuatu..  Aku mohon.. okbai..

dan ini dadalah sedikit doa untuk orang-orang yang teraniaya:)

“Wahai Tuhan Kami, berilah kami perasaan takut kepadaMU yang dapat menghalang kami dari kemaksiatan dan berilah kami ketaatan kepadaMU yang menyampaikan kami ke syurgaMU, dan berilah dan berilah keyakinan yang memudahkan kami menghadapi bencana di dunia.”

“Wahai Tuhan sama ada ENGKAU lembutkan hati-hati mereka untuk kami sebagaimana KAMU lembutkan besi untuk Nabi Daud, dan KAMU menundukkan mereka seperti seperti KAMU menundukkan bukit bukau, gunung ganang untuk Nabi Sulaiman atau pun KAMU lipat balik rancangan jahat mereka supaya berpatah balik ke atas mereka sendiri , dan KAMU hancur leburkan pakatan mereka dan kacau bilaukan kumpulan mereka dan goncangkan pendirian mereka dan, Ya Allah turunkan bendera mereka rapat ke bumi, Wahai Tuhan yang tetap hidup yang mentadbir urusan makhlukNYA, Wahai Tuhan yang mempunyai keagungan dan kemuliaan, sesungguhnya ENGKAU berkuasa di atas tiap-tiap sesuatu.”

amin.


Schubert Serenade..

aku bukanla manusia yang punya penuh ilmu agama didada, tapi aku manusia yang dididik oleh ibu bapa untuk punya perikemanusiaan dan sentiasa mendoakan yang terbaik untuk orang sekeliling kita...:)

February 11, 2012

Pernah Korang terfikir?

Biar aku bagi korang satu situasi :

Dalam Hidup ni, bila ada seorang manusia yang melakukan dosa dengan Allah, lalu kita kutuk, hina, dan caci sehingga kita rasa puas.. 
Kita lemparkan kata - kata kesat padanya, tidak cukup dengan itu, 
kemudian kita ajak manusia lain untuk bersekutu dengan kita untuk mencacinya sehingga kita rasa puas.. dan kepuasan itu berganda-ganda bila semakin bertambah jumlah yang bersekutu bersama kita..

Kita sanggup mencari kesalahan orang lain, tidak cukup dengan itu,
kita keji, hina, dan caci lagi..  dari rupa paras fizikalnya, 
sehinggalah ke perihal peribadinya serta keluarganya.. 
tidak cukup dengan itu kita libatkan sekali sahabat-sahabatnya..
Kita betul-betul meluat melihat dia melakukan dosa dengan Allah...

aku sedih melihat ianya terjadi..

Dan sekarang, semakin lama semakin ramai yang bersetuju
untuk bersekutu bagi mengkeji manusia itu.. Keji Berjemaah 
yang dianggap lebih mulia barangkali dari Solat Berjemaah..

aku sedih melihat ianya terjadi lagi...

Sampailah suatu hari yang tersangat indah bagi manusia 
yang dikeji itu, dia telah dibukakan pintu taubat oleh Allah.. 
Lalu bertaubat dan memohon ampun lah dia dari Allah s.w.t. 
dengan rasa rendah dirinya.. Jadi, jika dia benar - benar 
sudah insaf, dan mahu bertaubat, kemungkinan besar, 
taubat dan ampunnya diterima oleh Allah.. 
kerana perihal ini hanya diantara Dia dan Allah s.w.t.

Selepas keinsafan itu hadir dalam diri dia, maka selesai sudah,
dia sudah berubah.. Tapi ingat dia berubah bukan kerana dikeji, 
dihina, dan dicaci, tetapi dia melakukannya kerana dia mendapat 
hidayah daripada Allah s.w.t. Alhamdulillah...

Tetapi, masih ada satu perkara yang tidak selesai,
Apa yang tak selesai?
(tanya pada diri sendiri)

Dosa kita dengan dia, manusia yang selama ini kita hina, caci, keji sehingga puas itu... Juga dosa kita kerana mengajak manusia lain untuk bersekutu bagi mengkeji dia...

'Kalau melakukan dosa dengan Allah, kita kena bertaubat dan minta ampun dari Allah s.w.t"..

Betul tak??

Habis tu, "Kalau kita berdosa dengan manusia?? Kita perlu meminta ampun pada manusia juga bukan??"

Ya, Alhamdulillah untuk Manusia tadi yang sudah bertaubat 
dan insyaallah Tuhan ampunkan dosa dia..

TAPI KITA YANG MENGHINA, MENGKEJI, DAN MENCACI TADI, KITA AKAN TERUS BERDOSA DENGAN MANUSIA ITU...

Pernah korang terfikir?

Aku sedang memikirkannya..  Berapa ramai manusia yang perlu 
aku pohon maaf selama aku hidup di dunia ini...:(






ikhlas aku menulis, 
kerana ada kisah disebalik entry kali ini...
Schubert Serenade =)

This is Really Breaks my Heart:(


Please, Please Say NO to War...
Please, Please Say NO to Terrorism..
Please, Please Say NO Violence...
Please, Please Say NO to Aggression..
Please, Please Say NO BOMBS on Syria...:(

Dear Friends, Please make Du'a and Pray for our Sisters and Brothers of Syria... They need us to support them..
That is the least that we can do ...
and to the People of Syria, Please be Strong.. Come Hell or High Water, Allah is always with you...:)







Dear Allah s.w.t, Please protect the people of Syria from all evil deeds..
Amin..
May Allah Bless..:)


Kita yang masih diberi peluang untuk hidup dalam kesenangan dan kegembiraan tanpa perlu risau akan kesusahan kehidupan, Bersyukurlaa...  Panjatkanla Rasa Syukur anda kepada Allah Yang Maha Esa..♥♥♥ 

Truce : Schubert Serenande

February 9, 2012

I Adore Her:)

hye(-_-)

She's only 17.  her name is Adibah..  I know her through one of her vlogs (video) which is i posted below..  i adore her, for real..  for her  thoughts about Islam itself..  again, she's only 17, tapi pemikiran dia menunjukkan maturity level dia and the way dia cakap macam dah makann garam lebih banyak dari aku yang 22 tahun ni...hehe..:D

happy watching...
Hijab and Fashion
video


She wrote that :"i have no right in judging a person's intention in doing anything. Cause that is completely between him and God. Im simply reminding people to correct their intentions, to wear the hijab not for the sake of fashion, but for the sake of Allah. Like a wise makcik once said-while she was making tom yam, "siapa yang makan cili, dialah rasa pedasnya"

To me, honestly I think it's good that someone is talking about it. This is her effort to show to Allah on the day we'll all be held accountable with what we've done in our earthly lives.. Alhamdulillah... In fact, I think we should encourage the practice of reminding each other more in our community.. so, whatever she has said in her vlog, I don't see any part of her speech was insulting and sarcastic..  lagipun kan dia da cakap, this is a "Friendly Advice", so I think people should watch this in a positive way..  take it easy la kan..:)





sharing is loving...chewahhh
Schubert Serenade


Disclaimer : http://www.youtube.com/user/adibaaah?ob=0

February 7, 2012

Tegami♥♥♥

video

Dear you,
Who's reading this letter
Where are you and what are you doing now?

For me who's 15 years old
There are seeds of worries I can't tell anyone

If it's a letter addressed to my future self,
Surely I can confide truly to myself

Now, it seems that I'm about to be defeated and cry
For someone who's seemingly about to disappear
Whose words should I believe in?
This one-and-only heart has been broken so many times
In the midst of this pain, I live the present

Dear you,
Thank you
I have something to tell the 15-year-old you

If you continue asking what and where you should be going
You'll be able to see the answer

The rough seas of youth may be tough
But row your boat of dreams on
Towards the shores of tomorrow

Now, please don't be defeated and please don't shed a tear
During these times when you're seemingly about to disappear
Just believe in your own voice
For me as an adult, there are sleepless nights when I'm hurt
But I'm living the bittersweet present

There's meaning to everything in life
So build your dreams without fear
Keep on believing

Seems like I'm about to be defeated and cry
For someone who's seemingly about to disappear
Whose words should I believe in?

Please don't be defeated and please don't shed a tear
During these times when you're seemingly about to disappear
Just believe in your own voice

No matter era we're in
There's no running away from sorrow
So show your smile, and go on living the present
Go on living the present

Dear you,
Who's reading this letter
I wish you happiness...♥♥♥


This is one of my fav song..since when??since the 1st time i heard to this song...
disini aku sertakan sekali lyric lagu ni, which is nama lagu ni Tegami yang bermaksud "Surat/Letter"

Enjoy...

Dear you,
Who's reading this letter
I wish you happiness...♥♥♥

Schubert Serenade


February 6, 2012

S.Y.U.K.U.R

Ucpkanla Syukur dengan Tahap Kesihatan dan Kehidupan Anda Sekarang..


Duit boleh beli BANTAL & TILAM, tapi tidak boleh beli TIDUR..
Duit boleh beli UBAT, tapi tidak boleh beli KESIHATAN..
Duit boleh beli BUKU, tapi tidak boleh beli KEBIJAKSANAAN..
Duit boleh beli INTAN PERMATA, tapi tidak boleh beli KECANTIKAN..
Duit boleh beli MAKANAN, tapi tidak boleh beli SELERA..
Duit boleh beli RUMAH, tapi tidak boleh beli KELUARGA..
Duit boleh beli BARANGAN MEWAH, tapi tidak boleh beli PELAJARAN..
Duit boleh beli HIBURAN, tapi tidak boleh beli KEBAHAGIAAN..
Duit boleh beli PERNIAGAAN, tapi tidak boleh beli KEBERKATAN..
Duit boleh beli CINTA, tapi tidak boleh beli KESETIAAN..
Duit boleh beli ORGAN BADAN, tapi tidak boleh beli NYAWA..
Duit boleh beli PANGKAT & KEDUDUKAN, tapi tidak boleh beli IMAN……


ok bai...

Schubert Serenade(-_-)

#sedih Malaysia kalah dengan Bahrain semalam, tak dapat la merasa tengok Harimau Malaya masuk Olimpik tahun ni...:(